Jakie oleje i jakie filtry?
Jakie oleje i jakie filtry?
Jestem od 3 miesięcy posiadaczem czarnej m3 e46 cabrio ze skórką w kolorze kiwi i zawieszeniem gwintowanym KW Automotiv. Jestem autem zachwycony co tu dużo gadać... Auto nie bite super zadbane z hardtopem i kompletem kół zimowych których za pewne nie będę używał (może ktoś jest zainteresowany zakupem?). Chciałem sie poradzić jaki olej lać do silnika, skrzyni i tylnego mostu oraz jakiej firmy używać filtry? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
Cytryk M3
- tom_kulturysci
- Auto: E46 M3 & 335D
Re: Jakie oleje i jakie filtry?
poszukaj na forum, bylo kilka tematow i kilka odpowiedzi
p.s. moze przedstaw swoje auto w odpowiednim dziale
p.s. moze przedstaw swoje auto w odpowiednim dziale
Czytałem większość tematów i nic nie znalazłem. Jak ktos może poświęcić kilka chwil to proszę o info. Dzieki.
Cytryk M3
jesli mozna to prosze odrazu o opisanie: manula/SMG jak mowa o olejach itp......
Profesjonalny Serwis Samochodowy oraz Pomoc Drogowa www.MatCars.pl
Olej silnikowy M3 e46 10W60, zalecany TWS Motorsport.
Olej do dyfra, koniecznie do tych ze szpera, np. Catrol SAF-XJ
Skrzynia biegow, nie wiem.
Filtry jak to filtry, mozna polskie, mozna zagraniczne, mozna oryginalne BMW - generalnie jakosc podobna IMO
Olej do dyfra, koniecznie do tych ze szpera, np. Catrol SAF-XJ
Skrzynia biegow, nie wiem.
Filtry jak to filtry, mozna polskie, mozna zagraniczne, mozna oryginalne BMW - generalnie jakosc podobna IMO
Części do BMW M5 E39 i M3 E36/E46.
Skrzynia manual. Filtry mi proponują manna będą git??? Dzięki za info. Zaraz się ulokuję w showroomie tylko zdjęcia szykuję bo nie chcą duże wskakiwać. 

Cytryk M3
Jeżeli chodzi o filtry, to tylko markowe, nie są to drogie części, nie warto oszczędzać 30 pln. Mann jest jenym z większych producentów.
jest M3 E36 Turbo 425KM/572Nm było, teraz hgw ale więcej...
było M5 E39x2, M5 E60x2
było M5 E39x2, M5 E60x2
Co do filtrów, to ja stosuję zawsze Manna, jest naprawdę OK, zresztą ja pisałem w emailu Mann i Knecht to na chwilę obecną najlepsi producenci filtrów na świecie, ale polski Filtron nie jest od nich gorszy, jego filtry też są OK.
Co do olejów:
- silnik, ja stosuję Castrol Edge RS 10W60 i jest OK - wchodzi około 5,5L.
- skrzynia manual, Castrol SMX-S Manual, nie pamiętam, niech napsze ktoś kto pamięta,
- dyfer jak pisał Bombel, Castrol SAF-XJ 75W140 wchodzi około 1,2L
Co do olejów:
- silnik, ja stosuję Castrol Edge RS 10W60 i jest OK - wchodzi około 5,5L.
- skrzynia manual, Castrol SMX-S Manual, nie pamiętam, niech napsze ktoś kto pamięta,
- dyfer jak pisał Bombel, Castrol SAF-XJ 75W140 wchodzi około 1,2L
E39 M5 = spełnione marzenie
Ostatnio miałem mało czasu, za zaległości przepraszam, jak na coś nie odpowiedziałem, to piszcie na PW. Pozdrawiam.
Ostatnio miałem mało czasu, za zaległości przepraszam, jak na coś nie odpowiedziałem, to piszcie na PW. Pozdrawiam.
Czy ktos moze sprawdzal jaka jest roznica w cenie oleju i filtrow ASO vs nie-ASO ?
Zauważyłeś problem z forum? Napisz od mnie PW!
1 litr TWS kosztuje 65 pln.
jest M3 E36 Turbo 425KM/572Nm było, teraz hgw ale więcej...
było M5 E39x2, M5 E60x2
było M5 E39x2, M5 E60x2
Podane niżej ceny dotyczą filtrów Manna:
1) filtr kabinowy z węglem aktywnym CUK 6724 detal 119zł dla MForum 70zł
2) filtr oleju HU 926/4X detal 37zł dla MForum 22zł
3) filtr paliwa WK 533 detal 162zł dla MForum 90zł
4) filtr powietrza (dokładniejszego oczyszczania) C 25114/1 detal 75zł dla MForum 44zł
Nie chcę być źle zrozumiany, dlatego napiszę że nie jest to oferta handlowa, jest to jedynie propozycja pomocy w zakupie skierowana dla użytkowników tylko tego forum, ceny poddane "dla MForum" są moimi cenami zakupu, więc proszę nie pisać zaraz że wchodzę na forum z "butami" tylko po to żeby zarabiać kasę, bo to będzie nieuczciwe wobec mnie i innych użytkowników forum.
1) filtr kabinowy z węglem aktywnym CUK 6724 detal 119zł dla MForum 70zł
2) filtr oleju HU 926/4X detal 37zł dla MForum 22zł
3) filtr paliwa WK 533 detal 162zł dla MForum 90zł
4) filtr powietrza (dokładniejszego oczyszczania) C 25114/1 detal 75zł dla MForum 44zł
Nie chcę być źle zrozumiany, dlatego napiszę że nie jest to oferta handlowa, jest to jedynie propozycja pomocy w zakupie skierowana dla użytkowników tylko tego forum, ceny poddane "dla MForum" są moimi cenami zakupu, więc proszę nie pisać zaraz że wchodzę na forum z "butami" tylko po to żeby zarabiać kasę, bo to będzie nieuczciwe wobec mnie i innych użytkowników forum.
E39 M5 = spełnione marzenie
Dzieki chłopaki za info. Mam jeszcze pytanko. Po wymianie muszę pojechac do elektryka na skasowanie inspekcji. Wie ktos może czy mozna to zrobić bez podłączania kompa np. z tych przycisków pod zegarami. Boje sie jechać w ciemno żeby mi jakis majster kłopotów nie narobił.
Cytryk M3
- Maros
- Auto: M5F10, M3E92, M3E46
- Kontakt:
trzeba kompa podłączyć żeby skasować inspekcje
Ja się natknołem na coś takiego, ale jeszcze nie testowałem, więc nie wiem czy to coś pomoże.
Dzięki spróbuję cos popstrykac jak nie wybuchnie to będę wdzięczny 

Cytryk M3